Weloczki czyli szybkie ciastka orzechowe

Jak ja lubię szybkie i proste przepisy.
Po jesiennych zbiorach mamy w koszach mnóstwo orzechów włoskich i laskowych. By nieco osłodzić nam wieczór, zrobiłam z pomocą córki ciastka, których przygotowanie zajęło nieco ponad 20 minut.

Przygotuj:
2 białka
szczypta soli
150 gram cukru
150 gram zmielonych orzechów włoskich lub laskowych

Do małego garnka ( pojemności około 2 litry ) wbijam dwa białka i dodaję szczyptę soli. Ubijam na sztywno. Nie przerywając ubijania partiami dosypuję cukier. Kiedy ten już nie chrupie między widełkami odkładam mikser.
Wsypując powoli orzechy do masy z białek i cukru, łączę wszystko delikatnie mieszając łyżką. Biorę garnek z masą i podgrzewając na małym ogniu mieszam cały czas przez około 10-15 minut, aż masa nieco ściemnieje.
W tym czasie podgrzewam piekarnik do 150 stopni.
Ściągam garnek z gazu i od razu wykładam łyżką ciasto na papier pergaminowy, tworząc coś w rodzaju kulki ( masa może nieco się rozpływać). Wkładam formę z kulkami (plackami) do pieca i piekę około 25 minut.
Ciastka powiększą objętość więc zalecam zostawienie małych odstępów między nimi.
Weloczki są gotowe, gdy przybiorą rumieniec i nieco zaczną pękać.
Po upieczeniu zostawiam je do ostygnięcia, to znaczy próbuję, choć ciastka szybko znajdują nabywców. Mnie z tej porcji wyszło około 25 sztuk. Kiedy przyklejają się do pergaminu, podważam ostrą szpatułką.
Osoby, które nie przepadają za bardzo słodkimi ciastkami, powinny użyć mniej cukru.
Buon appetito!

 

Powiązane artykuły

Ciekawe co jeszcze?

Ścieżka kategorii

Popularne kategorie

Comments

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj