Jak ja lubię szybkie i proste przepisy.
Po jesiennych zbiorach mamy w koszach mnóstwo orzechów włoskich i laskowych. By nieco osłodzić nam wieczór, zrobiłam z pomocą córki ciastka, których przygotowanie zajęło nieco ponad 20 minut.
Przygotuj:
2 białka
szczypta soli
150 gram cukru
150 gram zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
Do małego garnka ( pojemności około 2 litry ) wbijam dwa białka i dodaję szczyptę soli. Ubijam na sztywno. Nie przerywając ubijania partiami dosypuję cukier. Kiedy ten już nie chrupie między widełkami odkładam mikser.
Wsypując powoli orzechy do masy z białek i cukru, łączę wszystko delikatnie mieszając łyżką. Biorę garnek z masą i podgrzewając na małym ogniu mieszam cały czas przez około 10-15 minut, aż masa nieco ściemnieje.
W tym czasie podgrzewam piekarnik do 150 stopni.
Ściągam garnek z gazu i od razu wykładam łyżką ciasto na papier pergaminowy, tworząc coś w rodzaju kulki ( masa może nieco się rozpływać). Wkładam formę z kulkami (plackami) do pieca i piekę około 25 minut.
Ciastka powiększą objętość więc zalecam zostawienie małych odstępów między nimi.
Weloczki są gotowe, gdy przybiorą rumieniec i nieco zaczną pękać.
Po upieczeniu zostawiam je do ostygnięcia, to znaczy próbuję, choć ciastka szybko znajdują nabywców. Mnie z tej porcji wyszło około 25 sztuk. Kiedy przyklejają się do pergaminu, podważam ostrą szpatułką.
Osoby, które nie przepadają za bardzo słodkimi ciastkami, powinny użyć mniej cukru.
Buon appetito!
Super . Poproszę jeszcze coś z jabłkami 🙂
Będzie w ciągu dwóch dni-)